top of page

VARDE

09.jpg

Historien eller retteres sagt historiene om Varde er i høyeste grad levende hos de som har bodd, gått på skole eller arbeidet her. Denne sommeren har jeg jobbet med et kunstprosjekt i bygningen.

I møte med Varde tenkte jeg først å jobbe med spor etter menneskene som har bodd der. Jeg oppdaget at de fysiske sporene etter mennesker i stor grad er borte. Huset har stått forlatt en del år og fukt og forfall har satt sine spor. Eføyen har trengt seg inn i kjelleren og fugler har kommet seg inn knuste ruter og endt sine dager fanget i det forlatte huset. I tillegg er de har de ufullendte tilløpene til rehabilitering og oppussing resultert i menneskeskapt forfall og ødeleggelse.

Det er sporene etter dette jeg har valgt å jobbe med. Jeg har tilnærmet meg kaos og forfall på den måten vi mennesker stadig forsøker å bekjempe disse usynlige kreftene. Vi gir et gjensvar til forgjengeligheten og tiden ved å rydde, koste, vaske reparere og vedlikeholde. Ritualer som må gjentas jevnlig for å holde ødeleggelsen på avstand.

Når jeg har båret ut søppel, kostet og ryddet har tankene vandret til alle som før meg har ytt denne omsorgen til disse rommene. Jeg legger merke til støvet som ikke bare er løse partikler, men rester av murstein, rustne rør, avskallet maling …… deler av selve huset.

Jeg har i stor grad benyttet det jeg har funnet av objekter og møbler på mørkeloft og i smia. Det jeg har tilført er mer støv. Det hvite marmorstøvet er hentet fra Eide og med sine materielle egenskaper har jeg brukt dette for å understreke og synligjøre det estetiske og det poetiske ved det støvet som allerede er til stede.

Det rituelle aspektet er også til stede i treskjæringene på bord og stoler. Jeg kombinere to ulike typer håndverk ved å skjære inn den heklede duken i treet. Dette henviser til den aktiviteten som har foregått i denne bygningen, alt arbeid, konsentrasjon og kanskje utålmodig frustrasjon som er utført i dette huset. En annen referanse til husets tidligere funksjon som skolebygg kan sees i krittegningene på isolasjonspappen. Vann og fukt har trengt seg inn i veggene rundt vinduer og disse fukttegningene har jeg understreket og framhevet med kritt.

03.JPG
04.jpg
06.JPG
01.jpg
04.jpg
bottom of page